Ziua națională a României în Marea Insulă Roșie

Zilele trecute am fost invitați de Consulul României în Madagascar, Doamna Lăcrămioara Toader, să sărbătorim Ziua Națională a României cu puținii români care “pribegim” în această frumoasă țară îndepărtată de locurile noastre natale.

Am purces deci la Antananarivo, unde am găsit oameni frumoși care și-au pus deoparte un timp pentru acest eveniment important pentru noi, cu rădăcini și inimă românească: familiile Adrian și Aurora Chindriș, familia Florin și Alina Popa, familia Dorin și Annick Fabienne, Denisa Moldovan, Tabita Micu, Marcel și Ioana Șaitiș, toți cei căsătoriți împreună cu copiii lor. Steagul României era fixat la intrarea locului în care a avut loc întâlnirea aranjată de Consulatul Român din Antananarivo, un restaurant select în inima capitalei malgașe.

Deși grupul a fost restrâns, buna dispoziție și părtăsie a fost la ea acasă. Ne-am amintit de locurile natale, am povestit despre “peregrinările” fiecăruia pe acest pământ străin, vise, planuri și așteptări pentru viitor. Am mâncat împreună, chiar ne-am rugat împreună, am creat unitate și prietenii frumoase, pe care le vom dezvolta pe viitor. Oameni frumoși pe care ne așteptam să îi vedem sofisticați, datorită pozițiilor înalte din sistemul politic sau financiar din Madagascar (români), ne-au surprins prin deschiderea și ușurința creării de prietenii.

Ne-am despărțit spre seară, pentru că pe unii ne-a așteptat un drum lung până la Antsirabe, împreună cu familiile noastre.

Mulțumim Doamnei Consul Lăcrămioara TOADER pentru cadrul creat pentru a fi împreună în Antananarivo români cu inimi frumoase. Sperăm să mai avem astfel de evenimente, pentru că ele au un bun impact atât pentru unitatea românilor aflați aici, la peste 8.000 km depărtare de rădăcinile lor românești, cât și pentru “revigorarea” spiritului noștru românesc pe aceste meleaguri uitate de la capătul lumii.

Articol scris de Marcel Șaitiș, Antananarivo, 02 Decembrie 2019

Published by Marcel Saitis

Pastor misionar în Biserica Assemblies of God

One thought on “Ziua națională a României în Marea Insulă Roșie

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: